Sivut

sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Sitruunaa siskolle ja munkkibileet!

Silloin kun sisko ja sen mies tulee kylään, on oiva tilaisuus leipoa jotain, mitä ei ennen ole tehnyt. (Kiitos vaan urheat koekaniinit!) Mulla oli perjantaina hirveä hinku leipoa ja niin mä sitten leivoin. Ensin tein sellaisen sitruunakakun. Siitä tuli oikein mehevä ja sitruunainen. (Mun mieltymys sitruunaleivonnaisiin on jatkunut jo pari vuotta, eikä loppua näy.) Ja nyt olen niin laiska, että paljastan reseptin tässä näin:


Tein muuten ihan reseptin mukaan, mutta sitruunasiirappiin, joka valeltiin kakun päälle, en laittanut sitruunankuorta ollenkaan, kun sitruunoita ei mulla ollut tarpeeksi. Mutta se ei kyllä haitannut yhtään. Ohjeessa myös sanotaan, että "ylimääräinen sitruunasiirappi saa valua reunojen yli altaaseen" mutta mä kaadoin kaiken kakkuun niin että sinne imahti. Eikä sekään haitannut yhtään, päinvastoin.

Tästä se lähti.

Niin ja sitten unohdin jauhottaa vuuan, joten en saanut valmista kakkua ulos vuuasta. 
Mutta ei sekään haitannut. Hyvää se silti oli.

Mehevää!

Kun olin saanut sitruunakakun tehtyä, siirryin seuraavaan taikinaan leipomisintoa hillitäkseni. Iski hirveä inspiraatio tehdä munkkeja! En ole mikään hyvä pullamaakari, leipomuspeukalostani puuttuu pullatatsi. Mutta tällä kertaa munkkitaikina onnistui yli odotusten ja nousi yli reunojen.


Munkkitehdas. Sisko sokeroi.Valmis keko.Näin otettiin varaslähtö vappuun! Itse tehty ja vastapaistettu, hiukan vielä lämmin, rapsakka munkki kruunaa kaiken vaivan, niin hyvää!! Nämä olivat mun ekat itse tehdyt munkit ja onnistumisen kokemus oli huikea. Ehkä siksi leipominen on niin kivaa. Taas niitä kicksejä. Munkit tein muuten Valion reseptillä, joka löytyy täältä.

Nyt pitää kuulemma hillitä leipomista vähäksi aikaa. Herra Y:tä alkoi ahdistaa kasvava pullakerroin. Tietysti ymmärrettävää, koska eihän mun tekemiä herkkuja voi vastustaa ja niitä on siten pakko syödä. Yhteenveto: Villa Kuppilassa vakavin ongelma tällä hetkellä on se, että vaimo leipoo liikaa. Huonomminkin voisi kai olla?

Makeaa sunnuntaita itse kullekin!
6 kommenttia:

 1. Mun mielestä tilanne voisi olla ehdottomasti pahempikin :) Mut kyllä hän ihan tosissaan tuntui tän "ongelman" ottavan! Onneks pihalla kuluu munkkirasvat. T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Joo ei ton ikiliikkujan tilanne huolestuttava ole, vaikka pullaähky iskikin tän viikonlopun jälkeen. Mä luulen kyllä, että tästä "ongelmasta" vielä selvitään ;)

   Poista
 2. Mahdollisesti ehkä kenties pullan valmistukseen ei tulevaisuudessa löydy ihan niin paljon aikaa, ja saattaapa olla, että kiinnostuksen kohdekin vaihtuu. :) Nauttikaa siis pullasta nyt kun sitä on! Vaikka ei sitä vielä tiedä mihin kaikkeen sun aika sit riittää... :D
  - äitiliini

  VastaaPoista
 3. Itse suosittelen käyttämään puolikarkeita kananmunia. Toimii sellaisenaankin. Säälin rasvassa kidutettuja munkkeja joiden kiehutetut ja repaleiset sielut saavan päällensä tahmean mutta raapivan kerroksen sokeria. Ja niinkuin munkit eivät jo valmiiksi olleet hajalla tästä tuskien taipaleesta, viedään heiltä viimeinenkin ydin elämästä. Eli tehdään julmasti reikä keskelle olemusta. En syytä munkkeja tylsyydestä koska heillä ei ole varaa valita. Päätän lausuntoni kertomalla, että reikä kuuluu nunnalle. Ei munkille. Terveiset luostarin länsisiivestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälle en voinut muuta kuin n-a-u-r-a-a, maha kippurassa (paitsi että en enää pääse kippuraan, nauroin siis niin että pallo entisen kippuran kohdalla hötkyi) :D

   Poista